Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Ралф Файнс – 10 за пример

Ралф Файнс – 10 за пример
Cinefish.bg

Теми
Ралф Файнс – 10 за пример

31.03.2009, 18:20  |   Видяна: 7778  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
от Здравко Григоров

2008-ма година беше една от най-успешните в кариерата на Ралф Файнс. Актьорът засне цели четири филма: „В Брюж” / с номинация за „Оскар” за оригинален сценарий и номинация за „Златен глобус” за най-добър филм в раздел мюзикъл-комедия/, „Четецът” /номинация за „Оскар” за най-добър филм и всевъзможни награди за Кейт Уинслет/, „Дукесата” /номинация за „Златен глобус” и номинация за „Британските независими награди” за Ралф Файнс/ и „The Hurt Locker”/ 4 награди от МФФ Венеция и номинация за „Златен лъв”/.  По българските екрани вече е „В Брюж”, а в края на април зрителите ще могат да гледат и „Четецът”.


А ето още 10 от най-добрите роли на Ралф Файнс, в които актьорът се е превъплътил преди 2008-ма:


Списъкът на Шиндлер” (1993)

Светът на киното откри Файнс благодарение на шедьовъра на Спилбърг. Награда на Британската академия и номинации за „Оскар” и „Златен глобус”.



Телевизионно състезание” (1994)

Видяхме какво направи „Беднякът милионер” на всички филмови награди тази година. През 1994г. Робърт Редфорд ни представи една друга телевизионна игра – „21”. Филмът не достигна статуса на лентата на Дани Бойл, но отново бе добре приет както от критиците, така и от зрителите.


Странни дни” (1995)

Пример за класически сайбър трилър. Файнс си партнира с позабравените вече Анджела Басет и Джулиет Луис, а на режисьорския стол е Катрин Бигълоу, която през 2008-ма работи отново с Файнс във филма „The Hurt Locker”.


Английският пациент” (1996)

Всевъзможни номинации, но за съжаление нито една награда за Ралф Файнс. Историята на унгарския граф, претърпял самолетна катастрофа насред Сахара, спечели цели 9 награди „Оскар” и остана в аналите на киното като най-добрата любовна история през 90-те.


Съншайн” (1999)

През 1999г. Ищван Сабо снима един от най-силните си филми. Историята на еврейската фамилия Зоненшайн печели 3 награди на Европейската филмова академия, като една от тях е за най-добър актьор на Ралф Файнс.


Краят на аферата” (1999)

Отново разтърсваща любовна история. В главните роли са Файнс, Джулиан Мур и Стивън Риа, режисира Нийл Джордан. Номинация за БАФТА за главна роля на Ралф Файнс.



Спайдър” (2002)

Един от най-мрачните филми в историята на киното. Ралф Файнс е Спайдър, около 30-годишен с диагноза шизофрения. Партнират му Миранда Ричардсън и Гейбриъл Бърн.




Вечният градинар” (2005)

Файнс отново се среща с Рейчъл Уайз след блестящата им съвместна игра в „Съншайн”. „Вечният градинар” се превръща в един от фестивалните хитове на 2005 и обира множество награди. „Британска независима награда” за най-добър актьор на Ралф Файнс и номинация за БАФТА.



Хромофобия” (2005)

Ралф Файнс е част от звездния актьорски състав, който събира сестра му Марта, за да заснеме втория си игрален филм след „Онегин” /където Ралф също участва/. Сред участниците в „Хромофобия” са Пенелопе Крус, Кристин Скот Томас, Бен Чаплин, Йън Холм и Рис Айфънс.



Бърнард и Дорис” (2006)

Историята за последните години на тютюневата милиардерка Дорис Дюк и връзката й с нейния иконом-гей, на когото тя завещава цялото си състояние, носи на Файнс номинации за „Златен глобус” и „Еми”.
Още горещи теми:
Коронясаха Шон Конъри за крал на попа
"Черният рицар" обра наградите на сп. "Емпайър"
Чудовищни награди очакват победителите в екоигра
Около света с 12 филма или какво ни предложи конкурсната програма на София Филм Фест
10 от най-добрите роли на Джулия Робъртс

Фестивал на Пазолини в Дома на киното
„Чудовища срещу извънземни 3D” нахлува в Mtel IMAX на 27 март


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 27.11.2010, 07:53
Оценка: 0
0 гласа

добра статия

 
 
 
lus Неутрално
2 18.11.2010, 10:25
Оценка: -1
1 гласа

Във филма „Бърнард и Дорис” направи такава роля, че бях готова да повярвам, че е преминал на другия бряг Веелик е

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg