Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Зигфрид – явлението в новото европейско кино – гост на 13-ия СФФ

Зигфрид – явлението в новото европейско кино – гост на 13-ия СФФ
Зигфрид – явлението в новото европейско кино – гост на 13-ия СФФ
Cinefish.bg

Теми
Зигфрид – явлението в новото европейско кино – гост на 13-ия СФФ

09.03.2009, 17:13  |   Видяна: 4686  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Специална панорама с филмите му, фото-изложба и концерт ще бъдат събитията около Зигфрид в партньорство с Френския културен институт.

Роденият през 1973 г. Зигфрид Дебребан започва да работи в киното още двайсет годишен в драмата “Somebody to Love” с участието на Харви Кайтел и Антъни Куин. Тогава негово поприще все още е само фотографията. Избира да бъде свободен от ангажименти и буквално заживява на улицата. Свири с приятелите си из Париж, снима, открива хора и рисува. Така се ражда и идеята за първия му игрален филм “Луиз (втори дубъл)” (1998). Със своя дебют като режисьор, монтажист, оператор, автор на музиката и сценарист Зигфрид разбива традиционните стереотипи за правене и възприемане на кино.

Историята на младата и бездомна Луиз е разказана като поредица от картини на големия град - един непривлекателен и истински Париж, изтъкан от страхове и желания. Въпреки че актьорите в главните роли Елоди Буше и Рошди Зем са популярни звезди на френското кино, в “Луиз (втори дубъл)” това са двама разсъблечени от патос и грим улични герои. Веднага след излизането си през януари 1999 г., дебютният филм на Зигфрид печели награда на журито за най-добър европейски филм  на Международния филмов фестивал в Брюксел, следва наградата от фестивала в Дювил за най-добър френски сценарий, както и две номинации.

Въпреки неподправените реалистични образи на живота от улицата, част от който е и самият Зигфрид, критиката нарича “Луиз (втори дубъл)” най-красивият филм на новото френско кино. Увлечен от истинските градски приказки, Зигфрид продължава да живее заедно със своите герои и образи от улицата. Той отново сам снима “Санса” (2003) – един необикновен поглед към съвременния живот в един постмодерен свят. Зигфрид не само снима филм, той създава концепция за лутащия се, свободен и самодостатъчен човек на новото глобално време. Санса е името на мъжа, когото следи камерата из неговите безкрайни скитания по улиците на Париж, Португалия, Испания, Италия, Бурквина Фасо и Япония. Зигфрид предизвиква мисленето и съучастието на зрителя в тази освободена от културни клишета лента. За изпълнението на импулсивния Санса режисьорът кани своя приятел - френската звезда с над 50 роли в киното – Рошди Зем.

През 2003 г. “Санса” печели наградата на Международния филмов фестивал Фландърс, а софийската публика го гледа сред номинираните за Голямата награда на международния конкурс на София Филм Фест 2004. На следващата година Зигфрид е част от Международното жури на 9-тото издание на София Филм Фест заедно с немската актриса Катя Рийман, сръбският режисьор Сърджан Драгоевич и актрисата Марта Кондова.

Подобно на персонажите от своите филми Зигфрид не търси сигурността в живота си. Той обикаля света като музикант и фотограф, интересува се от всичко, което му носи вдъхновение. Като автор на музика той нарича себе си Зиг. През 2004 г. пише музиката за дебюта  ученичката на Сергей Бодров Гука Омарова – “Шизо”. Малко по-късно младата режисьорка от Казахстан става поредният успешен руски филмов износ. На следващата година отново като Зиг, той пише филмовата музика към “Чок-Ди”, френската продукция на режисьора Ксавие Дюринге. Тази година в конукурсната програма за голямата награда на София Филм Фест отново ще видим участието на Зиг като автор на музика, за втори път като част от екипа на Гука Омарова и нейният игрален филм “Лечителката”.

Зиг и неговата група независими музиканти обикалят света, като свирят по концертни зали и улици. Паралелно с това той запечатва с камерата си образите на хора в непопулярни и малки населени места. Така и при една от визитите си в София Зигфрид пожела да снима миньорите в мина Бобов Дол.

Заедно с директора на София Филм Фест Стефан Китанов те слязоха на 500 метра под земята, като Кита влезе в ролята на осветител с фенерчето на миньорската си каска. През 2007 г. Зигфрид отново експериментира, този път на полето на анимацията с лентата “Ада”. Изображението на филма е като картина от красива детска книга, а историята е провокирана от личния опит на автора. Уличен музикант е привлечен от Ада – случайна непозната, която той среща. Съдбата преплита пътищата им и ги отправя на безкрайно пътешествие.


Последните концептулани филми на Зигфрид отново са провокация към публиката и ярък пример за нов кино език. “Киногама 1: Изток” и “Киногама 2: Далечният изток” (2008) са алтернатива на конвенционалното кино. Критиката нарича този новаторски стил “кино поема, протичаща като нежно и поетично общуване на камерата с лица и гледки от  Москва до Индия”. “Киногама 2: Далечният изток” отново показва една почти физическа близост с образите от екрана. Написана като музикална партитура в две части, филмът ни кара да почустваме местата заедно с неговия създател Зигфрид.

Още от авторското изкуство на уникалната личност ще можем да видим и като концерти и изложба на фотографиите от пътешествията му из света.

Още горещи теми:
Ново руско кино на 13-ия София Филм Фест
За първи път в България дизайнът на DVD обложка зависи от теб
София Филм Фест 2009 – 10 задължителни заглавия
София e изборът на VARIETY за световен фестивал на месец март
Тайна премиера за първи път в България

Европейските режисьори в Холивуд
Международен конкурс за голямата награда на СФФ
Кейт Уинслет – 10 за пример
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 18.11.2010, 01:55
Оценка: -1
1 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg