Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Speed Racer

За продукцията на филма Спийд рейсър - Speed Racer / информация за филма

Speed Racer 2008
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ

За продукцията на филма Спийд рейсър

28.4.2008  |   синефиш.бг

Създателите на трилогията „Матрицата”, сценаристи/режисьори/продуценти Лари и Анди Уашовски спомагат за придаването на ново значение на жанра на екшън филмите със своят уникален вид киноизкуство, който съчетава многопластов сценарий с новаторски визуални ефекти.

Екранизирането на класическия анимационен сериал “Speed Racer” представлява една възможност за братята Уашовски да съживят една вечно зелена класика и същевременно, да достигнат една по-широка семейна публика.

"С „Матрицата” Лари и Анди създадоха един визуален стил, който променя усещанията, докато филмът тече. Виждаш неща, които не си си представял, че могат да се случат на кино”, казва продуцентът Джоел Силвър. „И със „Speed Racer” искат отново да променят начина, по който се гледа на кино изкуството. Братята с развили една нова концепция за болидите, които прелитат по най-зашеметяващите и опасни трасета—невероятни екшън сцени, невиждани досега в киното. Това е един нов подход при съчетаването на компютърно-генерирани ефекти с екшън на живо. Братята обичат да разчупват общоприетите норми и да преминават извън техните граници.”

Продуцентът Грант Хил казва: „Освен, че един от любимите анимационни сериали, с които са израснали, това, което е заинтригувало братята Уашовски при адаптацията на 'Speed Racer’ е силната семейна динамика в оригинала. Лари и Анди имаха желанието да направят един семеен филм; искаха да направят кинолента, която и техните деца биха гледали”.

“Сътворили са истински семеен филм, запазвайки същността на оригиналния сценарий, който се върти около Спийд и семейството му в едно съвсем ново приключение”, допълва Силвър. “‘Speed Racer’ е филм за широката публика. Има страхотни герои, силен екшън заряд, и разбира се, страхотни визуални ефекти”.

Филмът се върти около пътешествието на Speed Racer към славата на пилот в Световната състезателна лига (WRL). За него най-важните неща от живота са съсезаването с коли и семейството му. Историята се върти около него и семейството като един от последните състезателни екипи, които се изправят пред свирепата конкуренция от страна на пилоти, покрепяни от мега-спонсори. Залогът е толкова голям, че изходът от такова голямо състезание може да предреши съдбата на цялата организация.

При пресъздаването на екшъна, братята Уашовски използват развинтената си фантазия, за да сътворят един стил на състезаване с болиди, който е непознат досега. Болидите в “Speed Racer” представляват една перфектна синергия между форма и функция, като извършват каскади по трасето с над 400 mph. Всеки от болидите е направен така, че дизайнът да рефлектира характера на пилота.

В изпълнения с живот многоцветен свят на “Speed Racer” съществуват в синхрон много ери и стилове, с пресечна точка- доминиращия състезателен спорт. “В естетиката на този филм могат да се открият елементи от миналото, настоящето и бъдещето”, казва Джоел Силвър. „Светът е полудял на тема коли и и Лари и Анди са сътворили невиждани дизайни на болидите досега. Виждали сме луксозни и пъстри модели по списанията и филмите, но този филм прави болидите да изглеждат сякаш не се подчиняват на законите на гравитацията и могат да правят всичко онова, което носи тръпка, неизпитвана до този момент в киното”.

Грант Хил казва, “Лари и Анди винаги търсят как да вдигнат лентата още по-нагоре. Наблюдавахме екстремни спортове като скейтбординг и сноубординг, които се отличават с плавното си движение и си представихме как рали трасето може да изглежда и колко бързо би трябвало да се движат пилотите, за да постигнем подобно въздушно маневриране”.

Разбира се, никоя световна лига в “Speed Racer” не може да мине без сблъсъци в гладиаторски стил на ръба на това, което е позволено и с помощта на вериги за гуми, куки и резачки. Според Силвър „Тази визия за екстремен автомобилен спорт с елемент на пълен контакт като акробатична смесица от бойни изкуства и Формула 1, която Лари и Анди наричат ‘Car-Fu’, или автомобилни бойни изкуства.

“Оригиналният сериал ‘Speed Racer’ е първият допир на братята Уашовски до изкуството на японската анимация”, разкрива Силвър. „Лари и Анди са запленени от историята, екшъна и уникалния визуален стил на поредицата, които са коренно различни от ТВ анимациите за този период. Те се превърнали във фенове на ‘Speed Racer’ и на японската анимация като цяло”.

Всъщност оргиналът се заражда от Японската поредица манга (комикс), чийто пионер е създателят Тацуо Йошида, който я нарича “Pilot Ace.” През 1967 г. комиксът еволюира в японското телевизионно шоу “Mach Go Go Go”, шест месеца по-късно последвано то английския дублаж на американската адаптация, “Speed Racer”.

Когато актьорският екип пристига в студиото Бабелсберг в Берлин, братята Уашовски предоставят възможността на актьорите да добият нагледна представа, за това което предстои и света, в който ще попаднат, включително черновите, разказите и декоративните материали, както и предварителна разширена версия на анимирана 3D сцена.

Емил Хърш споделя: „Невероятно беше каква детайла подготовка има по филма и колко работа е свършена още преди да стартират снимките. Усещането не беше точно както при научно-фантастичен филм като „Матрицата”, по-скоро беше по-магическо, с повече цветове отколкото мрак”.

«Имаше 12 актьора в стаята и Ви гарантирам, че много рядко се случва да има толкова толкова много актьори на едно място и всичките да са онемели в захлас», припомня си Матю Фокс, който е в ролята на Рейсър X.


 
 
[+] Vagabond
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Vagabond
[+] Playboy
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
60/100
 
Калина Гарелова
[+] Деян Статулов
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
50/100
 
Нова телевизия
Среден резултат: 56/100

 
Cinefish.bg Cinefish.bg