Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Ченгето на мола

Ченгето на мола
Историята, е изцяло пълнеж - свръхтежичкият главен герой, не успял да стане полицай, работи като охранител в търговски комплекс, който бива завзет сговорна дружина бандити.
Cinefish.bg

Рецензии
Ченгето на мола

14.04.2009, 17:21  |   Видяна: 6309  |   sivosten.com  |   РЕЦЕНЗИЯ

от Ангел Генчев

Изглежда някак нередно чак да започна да се прозявам преди десетата минута на суперкасова комедия, стояла две седмици навръх американската бокс-офис класация и реализирала повече от забележителен приход. Но ето, че и това се случи. След първоначалната конфузия, естествено, се постегнах - поне за кратко - но щом около двадесетата започнах и да придрямвам, то реших, че проблемът няма как да не е в мен. В крайна сметка, аз един, зрители - много пъти по много.

Кой знае обаче защо, малко по-късно съвсем не ме изненада откритието нейде из сухата статистика, че от близо 150-те милиона долара, подрънкващи в касите на киносалоните, "Ченгето на мола" е осъществило над 90% на родна земя. Добър или лош показател - това подлежи на витиевата дискусия с почти безкрайно различни аргументи, но сухите факти зад тях говорят, че на европейска земя лентата, както се казва, не хваща дикиш. И може би разломът в разбиранията за хумор между Стария и Новия свят - мога да го кажа някак далеч по-спокойно, опирайки се на тези цифри - е значително по-сериозен, отколкото изглежда на пръв поглед.

Защо четете всичко това, ще се запитате. Защото за самия филм като отделно тяло няма почти какво да се каже. Не е просташка комедия в стил някое си "…Movie", не е тийн- или колежански бъркоч, или пък някой псевдоромантичен блудкаж - т.е. не можеш да го обвиниш в слабост по параграф определен поджанр. А като комедия дори не е задължително да има кой знае какъв сюжет или стряскащо морално поучение. Малко игра може би се изисква, но всичко това е въпрос на баланс. Докато "Ченгето на мола" е просто слаб, при това сравнително порядъчно - което нямаше да представлява някакъв интерес, ако не бяха големите му успехи, реално. А дали пък те не подвеждат малко?

Историята, с няколко думи, е почти изцяло пълнеж - свръхтежичкият главен герой, не успял да стане полицай, работи като охранител в търговски комплекс, който бива завзет сговорна дружина бандити. Там обаче се озовават и щерка му и принцесата на мечтите му, и така нататък, и така нататък. Цялото това поразтеглено, подплатено наистина с някои отделни свежи скечове, с няколко нелоши лафа, шепа полукухи, полуовехтели, полу - съвсем банални истини за живота - и стига толкоз. Може би бих добавил нещо по-лично като впечатление - поне на мен Кевин Джеймс (в ролята на Пол), известен, но струва ми се не и у нас със сериала "The King of Queens", като комик ми остави повече впечатление на посредствен.

Колкото до останалата част от състава - напълно непозната като имена - тя всъщност няма и кой знае какво значение, а при филм в това поприще отсъства и повод да си говорим за видими постижения в кой да е технически аспект.

В обобщение на всичко това, не че филмът не се гледа, не че е ужас или потрес - просто е от онези, на които евентуално хвърляш по едно око през рамо, докато например чакаш да се задуши зарзавата за някоя засукана кулинарна мистика в слънчев празничен следобед. Или да си го кажем правичката - колкото с тях, толкова и без тях.

Дори мисълта ми беше друга - да се върна по към началото - не, че ми е работа, в крайна сметка, но ми е минавало през главата - не би ли било далеч по-привлекателно в тези частни случаи на широкия екран да стъпват може би не толкова нашумели като имена, но по-стойностни и по-близки до тукашния зрител ленти. Като си запазвам правото да греша, разбира се, но някак си в случая се съмнявам.



Още рецензии:
Ларго Уинч
Той е Шон Пен и е тук, за да ви спечели
Той не си пада по теб
Милк
12 рунда
Бърз и яростен
За Холокоста…отново

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg