Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии На крачка от заспиването

На крачка от заспиването
Лентата филмира истинската история за Мартин Макгартланд - младеж, вербуван от Британската полиция да донася информация за действията на членовете на Ирландската армия
Cinefish.bg

Рецензии
На крачка от заспиването

17.04.2009, 18:04  |   Видяна: 3022  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
от Мариана Иванова

ИРА и Северна Ирландия са тежка тема и отворена рана, която едва ли ще заздравее. Въпреки това, надеждата на ирландците става все по-голяма след издаването на  официалната заповед от ИРА за прекратяването на въоръжената борба през 2005 г.

Съвсем естествено тази човешка драма намира своето място и в киното. През 1992 г. Нийл Джордан прави превърналият се в класика „Играчка - плачка”, а четири години по-късно и „Майкъл Колинс” (1996). 12 месеца след него Алън Пакула режисира Харисън Форд и Брад Пит в „Жив дявол” (1997), а последният много ирландски отговор е „Кървава неделя” (2002).

Поводът да си припомним религиозният конфликт в Северна Ирландия е филмът на Кари Скогланд „На крачка от смъртта” (2008). Лентата филмира истинската история за Мартин Макгартланд  - младеж, вербуван от Британската полиция да донася информация за действията на членовете на Ирландската армия.

Лентата на Скогланд не се отличава  с идентичност, не поднася изненади нито положителни, нито отрицателни. Разказът е драматичен, но филмът не впечатлява с кой знае какво. Има ги лошите от ИРА, има ги добрите от Британската полиция в лицето на агента Фъргъс (Бен Кингсли). Естествено има и служители на реда, които не приемат толкова навътре проблема. Когато конфликтът е голям и животът е непрекъснато в опасност, обикновено приятелството и любовта търпят обрати и са подложени на изпитание. Не са ни спестили тези лирични отклонения и тук. Мартин (Джим Стърджис) е добро момче, но плаща висока цена за това, че иска да има нормален доход и семейство, за което да се грижи. Всичко това не е непознато, гледали сме го много пъти, за съжаление това ни предлагат и в „На крачка от смъртта”. Това, което все пак може да ви донесе удовлетворение е липсата на Холивуд, звездните имена и марковите дрехи. В продължение на два часа ще наблюдавате лица и тела, които приличат на вашите и тези на съседите.

Британско-канадската продукция всъщност е филм, който спокойно може да гледате някоя вечер вкъщи ако не можете да си изберете нито един от риалити форматите по телевизията. И така, пролет е, Великден е, прекарайте свободното си време някъде, с някого, в правене на нещо, което наистина ще ви достави удоволствие!



Още рецензии:
На крачка от смъртта
Ченгето на мола
Ларго Уинч

Той е Шон Пен и е тук, за да ви спечели
Той не си пада по теб
Милк
Бърз и яростен
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg