Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Решението на валкириите не е в полза на Сингър

Решението на  валкириите не е в полза на Сингър
„Операция Валкирия” е от тези филми, на които на пръв поглед всичко им е наред - големи актьорски имена, режисьор, създал хитове, добър драматургичен материал и т.н.
Cinefish.bg

Рецензии
Решението на валкириите не е в полза на Сингър

06.02.2009, 18:18  |   Видяна: 3209  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ
от Мариана Иванова

Войните са привлекателна тема както за литературата, така и за киното, като най-много се „харесва” Втората световна война. До такава степен, че дори и да сте фен на военните екшъни и драми, въздъхвате от поредния сюжет, който засяга зловещите пет години на разруха и смърт, довели до ужасяващи последици. И подхождате с подозрение, защото май всичко вече са ви казали.

Тази седмица може би е поредният момент да изпитате това. На екран е новият филм на Браян Сингър, който трябва да обичаме заради силния „Обичайните заподозрени” (1994). В лентата „Операция Валкирия” той отново работи с Кристофър Макуори (сценарист на „Заподозрените”), но за съжаление този път тяхното сътрудничество далеч не е на такова високо ниво.

Униформената драма, която се фокусира върху един от по-непознатите атентати срещу Адолф Хитлер – „Заговорът на 20 юли” е мрачна и въпреки играта на Кенет Брана, Том Круз и Бил Най скучна. Филмът акцентира върху близките планове, лаконичния диалог и страхът от целия план на атентата. В него има точно една бойна сцена, така че ако сте от любителите на танкове, гранати, окопи, атаки и много ефекти, по-добре си го спестите.

Операция Валкирия” е от тези филми, на които на пръв поглед всичко им е наред - големи актьорски имена, режисьор, създал хитове, добър драматургичен материал и т.н.

Но въпреки това нещо не е както трябва и се чудите какво не му е наред. Дали защото е придвидим и знаем развръзката, дали защото е муден и дълъг или пък заради прехвалването му. Но е факт, че не мога да кажа - „да, хареса ми”, а „ами, слаб е”. Въпреки всеки път невероятният Кенет Брана, които играе само с лице, сериозният Бил Най, който сме свикнали да гледаме в комични роли, Том Круз, който през цялото време изглежда напрегнат, но не само заради персонажа.
И въпреки за кратко появилата се Карис ван Хоутен, за да украси филма в ролята на обичната съпруга на Клаус Фон Шауфенберг (Круз)…

Операция Валкирия” е от холивудските филми, направени с много средства, замах и разбира с цел да се превърне в блокбастър. Но се оказва разочарование - от големите. Защото ако нямаш очаквания за някакъв филм и  той се окаже посредствен или никакъв, чувството не може сравни с това да очакваш нещо грандиозно и да се окаже мноого различен от трейлъра и приказките за него. Жалко.


Още рецензии:
Няма никакви съмнения
Малко рицарство не вреди, макар и филмово
Любовни срещи от различен вид

Консервираният Джим и Навитакът Кери
Джоли + Истууд = на много добър филм
За полицаите, семейството и съвестта

Любов по австралийски
Четири Коледи - не, благодаря
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 17.11.2010, 10:17
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg